Grad de indatorare 2019 banci si ifn-uri pentru credite in lei si valuta – Schimbari majore

In 2019, din 1 Ianuarie, gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de tipul de credit, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. Pentru programul “prima casa”, Bancile pot merge cu gradul de indatorare pana la 45%. Aceste reguli se implica atat in cazul institutiilor Bancare cat si al IFN-urilor.

Anterior intrarii in vigoare a noului regulament, la calculul gradului de indatorare, bancile erau obligate sa tina cont de o scadere a veniturilor solicitantului de cel putin 6%, de o majorare a dobanzii de cel putin 0,6 puncte procentuale si de o depreciere a cursului de schimb de peste 35% (in cazul creditelor in euro). Toate aceste calcule dispar, iar la stabilirea gradului maxim de indatorare se tine cont doar de venitul net si de alte credite aflate in derulare.

Exemplu oferit de Banca Nationala pentru a vedea diferenta de rata potrivit noului calcul:

-> Daca pana la 31 decembrie 2018, o persoana cu un venit net de...


3.000 de lei putea merge cu rata lunara pana la cel mult 1.413 lei, dupa 1 ianuarie 2019, aceasta va avea o rata lunara de cel mult 1.200 de lei.

-> In schimb, pentru o familie cu doi adulti si doi copii, cu un venit net pe gospodarie de 5.000 de lei, rata lunara va putea creste putin, de la 1.996 de lei la 2.000 de lei.

BNR a anuntat aceste masuri in momentul in care dobanzile au inceput sa creasca, pentru a impiedica supraindatorarea persoanelor cu venituri reduse, avand in vedere ca unele banci acceptau si grade ridicate de indatorare (pana la 70%). Pentru clientii cu venituri mici si un grad ridicat de indatorare (in special pentru credite ipotecare, cu dobanda variabila), orice majorare de dobanda inseamna un efort suplimentar la plata ratei lunare tot mai greu de sustinut.

In sistemul bancar, gradul mediu de indatorare este de 47% la ipotecare si de 40% la credite de consum.