Statistici 2019 restantieri Biroul de Credit – Inrolare platforma online

Totalul restanţierilor înregistraţi în Biroul de Credit este de 600.000-700.000 de persoane, din care 90% provin din bănci, iar 10% din instituţii financiare non-bancare (IFN)

Potrivit oficialului, sunt incluşi atât clienţii IFN-urilor, cât şi cei ai băncilor, ponderea fiind de 90% restanţieri ai băncilor şi 10% ai IFN-urilor. Nu sunt încluşi, însă, şi cei cu restanţe mai mici de 30 de lei şi mai recente de 30 de zile, întrucât această categorie de datornici nu intră în baza de date a Biroului de Credit.

Inrolare Biroul de Credit: http://solutiecredit.ro/imprumut-online/blog/situatia-personala-din-biroul-de-credit-2018-eliberarea-situatiei-online-scor-fico/

Statistica Biroului de Credit este comparabilă cu cele înregistrate în lunile anterioare. De exemplu, în decembrie 2017, Banca Naţională a României – BNR – raporta un număr de 658.556 de persoane cu restanţe mai mari de 30 de zile, iar în octombrie de 669.023. La începutul anului 2018, numărul restanţierilor a crescut, astfel că în februarie cifra ajunsese la 672.516, cu o valoare totală a restanţelor de peste 9,2 miliarde de lei.

În luna martie, BNR a raportat o rată a creditelor neperformante de 6,16%, incluzând însă aici şi companiile – spre deosebire de Biroul de Credit, unde sunt înregistrate doar restanţele persoanelor fizice.

Cele mai frecvente restante sunt la energia...


electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%). Ponderi reduse le au restantele la rate la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.

Somerii, familiile cu trei sau mai multi copii sau familiile monoparentale sunt cele mai afectate de datorii.

Pentru ce se imprumuta romanii?
Imprumuturile financiare sunt folosite de 8% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru cumpararea in rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic si electronic etc. (50,9%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (46,5%).
In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi pentru datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii si timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (3,7%) si investitii (2,5%).

Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (10,3% fata de 5,6% la gospodariile din rural) si de catre gospodariile conduse de barbati (9,3% fata de 5,3% in cazul gospodariilor conduse de femei).

Inrolare Biroul de Credit: http://solutiecredit.ro/imprumut-online/blog/situatia-personala-din-biroul-de-credit-2018-eliberarea-situatiei-online-scor-fico/