BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trimis Parlamentului o scrisoare in care recomanda ca plafonarea dobanzilor la creditele acordate de banci sa se faca diferit, in functie de tipul creditului si de dobanzile (DAE) medii ale acestora, conform practicii europene, nu in mod arbitrar si la fel pentru toate tipurile de credite, cum s-a propus in proiectul de lege adoptat de Senat, la initiativa senatorului PNL Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Piperea, un cunoscut adversar al sectorului bancar si al BNR.
In proiectul de lege adoptat de Senat, plafonul de dobanda pentru toate creditele imobiliare a fost stabilit la de 2,5 ori peste dobanda legala a BNR, de 2,25% in prezent, adica 5,6%, in timp ce plafonul pentru toate tipurile de credite de consum, inclusiv cele acordate de IFN-uri, a fost setat la 18%.
BNR nu a facut insa nicio propunere in privinta plafonarii creditelor acordate de...
Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri), adica tocmai cele vizate, de fapt, de proiectul de lege, dat fiind nivelul ridicat al dobanzilor la aceste tipuri de imprumuturi.
BNR nu motiveaza lipsa propunerii de plafonare a dobanzilor la IFN-uri, sugerand doar ca legea de plafonare a dobanzilor nu ar trebui sa se aplice IFN-urilor, intrucat “nu se justifica si ar putea fi contraproductiva”.
“In privinta reglementarii activitatii desfasurate de institutiile financiare nebancare, precizam ca intrucat acestea deservesc o nisa specifica a pietei, alinierea la conditiile aplicabile celorlalte categorii de institutii financiare nu se justifica si ar putea fi contraproductiva. Avand in vedere caracteristicile acestei piete, BNR a decis, in toamna anului 2017, sa adopte o serie de masuri menite a reduce riscurile asociate activitatii de creditare desfasurate de acestea. Ca urmare a acestor masuri, 26 de instititutii financiare nebancare au fost inscrise in Registrul special administrat de BNR, ceea ce implica respectarea de catre acestea a unui set suplimentar de cerinte prudentiale instituite prin Regulamentul BNR nr.20/2009 privind institutiile financiare nebancare”, spune BNR.