Cum influenteaza amanarea platii ratelor solicitarea unui nou imprumut? Credit 2020.

Conform OUG 37/ 2020 orice persoana fizica a putut solicita amanarea platii ratelor indiferent de tipul de credit, chiar si pentru cardurile de credit pentru maxim 9 luni dar nu mai tarziu de 31.12.2020. Aceasta solicitare a fost aprobata de Banca daca au fost respectate urmatoarele criterii:
– veniturile ti-au fost afectate direct sau indirect de situatia generala a pandemiei
– creditele la care soliciti amanarea nu inregistreaza restante la data instaurarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (16 martie 2020) sau le-ai achitat pana la data solicitarii facilitatii de amanare
– ai solicitat si ai primit creditul pana in data de 30 martie a.c.
creditul nu a ajuns la maturitate si nu este declarata scadenta anticipata
– soliciti amanarea ratelor in termen de cel mult 45 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG (30 martie), adica pana in data de 15 iunie 2020.

Conform programului guvernului solicitarea s-a putut face online sau direct la Banca fara semnarea unor acte aditionale, notificarea fiind trimisa prin email in cazul solicitarii online.

Calcularea dobanzii amanate


/> – Pentru creditele cu garantii imobiliare, dobanda acumulata in perioada de amanare va fi recuperata in maxim 60 de luni, iar suma astfel acumulata nu va fi purtatoare de dobanda, conform OUG 37/ 2020
– Pentru creditele de nevoi personale, dobanzile acumulate vor fi reesalonate pana la finalul noii maturitati – prelungite – a creditului, BT alegand ca si pentru aceste sume sa aplice o rata a dobanzii egala cu 0%

Exemplu concret:
Total credit: 15.000 Euro
Tip credit: ipotecar cu garantie
Numar rate: 197
Rata lunara: 118.75 Euro

Pentru acest credit au fost amanate ratele 9 luni, din ianuarie 2021 adaugandu-se 6.31 Euro in plus la rata pana in Decembrie 2025, data in care va fi recuperat.

Amanarea platii ratelor nu afecteaza scorul FICO, insa creditorul poate sa vada acest lucru si poate considera clientul instabil financiar, motiv pentru care poate fi respins urmatoarea solicitare de credit. Aceste date pot fi sterse dupa achitarea imprumutului, prin solicitarea acestui lucru in Biroul de Credit sau sunt sterse automat dupa 4 ani.