De cati bani are nevoie o familie pentru un trai decent.

Un studiu recent al Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung despre coşul minim evidentiaza cat ar trebui sa fie venitul minim pentru o familie, in functie de membrii, pentru un trai decent. Un trai decent inseamna ca familia cumpara produse medii ca pret si isi permit 2-3 concedii minim intr-un an. Valoarea cosului minim lunar inseamna totalul cheltuielilor alimentare, cu locuinta, pentru studii, imbracaminte etc.

În acest moment sindicatele şi patronatele sunt în negocieri cu statul pentru stabilirea unui salariu minim pentru 2021
În aceeaşi vreme, Comisia Europeană vrea o modalitate unică de calcul pentru salariul minim în statele membre şi ţinta este ca în 5-7 ani un salariu minim brut să ajungă la 50% din salariul mediu brut pe ţară sau 60% din salariul median, scrie Ziarul Financiar.

Septembrie 2020 vs...


Septembrie 2021 variație anuală

Alimentația +5.0%
Îmbrăcăminte și încălțăminte
+2.4%
Cheltuieli cu locuința +8.8%
Îngrijirea sănătății
+4.2%
Recreere și vacanță +2.3%
Fondul de economii al familiei +4.7%

Specialiștii spun că în această perioadă oamenii au simțit nevoia să-și facă provizii. Totuși, prețurile alimentelor se mențin ridicate, așa că nu mai rămân bani și pentru sănătate.

O familie de doi adulti si doi copii: 7234 Lei/luna
O familie de doi adulti si un copil: 5993 lei/luna
O familie de doi adulti fara copii: 4417 lei/luna
O persoana adulta singura: 2708 lei/luna

Sfatul economiștilor este să punem toate cheltuielile lunare pe hârtie și să le eliminăm pe cele care nu sunt strict necesare. Aproape 1,7 milioane de români trăiesc din salariul minim net pe economie. Adică 1.346 de lei, unul dintre cele mai mici din Europa.