Gestionarea eficienta a bugetului familiei. Plan de economii, creditare.

Gestionarea bugetului familiei incorecta aduce neplaceri tuturor membrior, de aceea, este recomandat sa respectam regulile de baza simple. Chiar daca venitul familiei este mic, gestionat corect putem face chiar si mici economii pentru situatii neprevazute. Pentru inceput urmati pasii de mai jos:

1) Identificati venitul total al familiei:
Ex: Tata: 1800 lei Mama: 1200 lei Copil: 145 lei (alocatie). Rezulta un total de 3145 lei.
2) Identificati cheltuielile incepand cu cele mai mari.
Ex: Chirie: 800 lei, cheltuieli intretinere: 500 lei, alimente: 1000 lei, gradinita: 300 lei. Total cheltuieli de baza: 2600 lei. Raman 545 lei pentru alte cheltuieli.
3) Identificam cheltuielile care pot fi diminuate.
Ex: Putem cauta o chirie mai ieftina. Identificam cheltuielile de intretinere si de exemplu daca avem pachetul pentru TV cu toate canalele, alegem un pachet mai ieftin.

De obicei o familie cheltuie cei mai multi bani pentru intretinerea locuintei/ utilitati si pentru hrana. Pentru a reduce cheltuielile cu utilitatile putem instala diverse sisteme care fac economie (becuri led, baterii pentru chiuveta care maresc presiunea apei si scad cantitatea livrata, izolam locuinta in exterior sau in interior pentru racire/incalzire eficienta, instalam sisteme de ventilatie cu recuperatoare...


de caldura etc.). Daca locuim la casa putem instala panouri solare pentru producerea de apa calda si/sau panouri fotovoltaice pentru producerea de curent.

Un punct important il reprezinta economisirea lunara a unei sume, chiar daca aceasta este foarte mica. Bancile au de obicei produse de economisire care retrag lunar suma dorita si o depoziteaza intr-un cont de economii. Acest lucru este foarte important pentru situatiile neprevazute.

Aplicarea la un credit este un impact mare pentru bugetul familiei pe termen lung deoarece rata lunara va fi un cost suplimentar. Daca alegem apelarea la un imprumut este important sa imprumutam cu dobanda fixa si ar fi recomandat sa facem o asigurare. Creditul poate fi utilizat pentru nevoile urgente insa este gresit sa il utilizam pentru plata cheltuielilor sau pentru achizitionarea unor lucruri care nu sunt necesare. Creditul utilizat pentru instalarea de panouri solare/fotovoltaice, inlocuirea electrocasnicelor cu unuele mai eficiente din punct de vedere al consumului poate fi o idee buna.

Daca sunteti in cautarea unui imprumut si doriti sa discutati cu noi, completati o cerere de creditare online si va contactam noi.