Despre ROBOR si IRCC. Explicatii pe intelesul tuturor.

ROBOR (Rata Dobânzii Interbancare la Overnight) este o rata de dobanda care masoara costul imprumuturilor pe termen scurt din Romania. Aceasta este calculata in mod obisnuit prin medierea tarifelor la care banci isi imprumuta bani intre ele, pe o perioada de 24 de ore (overnight). ROBOR este utilizat ca un indicator al costului creditelor pe termen scurt si poate fi considerat un barometru al stabilitatii economice. Valoarea ROBOR poate influenta costul creditelor acordate de banci, incluzand credite pentru locuinte si credite pentru consum.

IRCC (Indicele Ratei Castigului din Capital) reprezinta un indicator al costului mediu al creditelor acordate de institutiile financiare nebancare din Romania. Este calculat in mod similar cu ROBOR, prin medierea tarifelor la care institutiile financiare nebancare isi imprumuta bani intre ele. IRCC poate fi utilizat ca un indicator al costului creditelor acordate de institutiile financiare nebancare.

Rata cu dobândă variabilă se referă la o structură a ratelor de dobândă care variază în timp, în funcție de condițiile economice sau de alți factori specifici acordului de credit. În cazul unei rate cu dobândă variabilă, valoarea ratei poate fi schimbată în mod regulat, fie la intervale fixe de timp, fie în funcție de anumite indicatori economici, cum ar fi rata inflației sau dobânda interbancară.
- Avantajul principal al unei rate cu dobândă variabilă este că poate fi mai avantajoasă decât o rata cu dobândă fixă în cazul în care ratele dobânzilor scad. De exemplu, dacă rata inflației scade sau dobânda interbancară se reduce, atunci valoarea ratei cu dobândă variabilă va fi, de asemenea, mai mică. Acest lucru poate ajuta la reducerea costurilor totale ale creditului.
- Dezavantajul principal al unei rate cu dobândă variabilă este că poate fi mai puțin previzibilă decât o rata cu dobândă fixă. Dacă ratele dobânzilor cresc, atunci valoarea ratei cu dobândă variabilă va crește și, prin urmare, costul total al creditului va fi mai mare. Acest lucru poate crea incertitudine și poate face mai dificilă planificarea financiară pe termen lung.

Nu trebuie să fii mare expert ca să îți dai seama că, deși într-un moment ROBOR poate fi mai mare decât IRCC, roata se învârte, iar ROBOR-ul va rămâne în urmă.

Este important de spus că trecerea de la ROBOR la IRCC este ireversibilă și comportă o serie de avantaje, dar și dezavantaje și este de datoria noastră să le prezentăm clienților cât mai clar pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Creșterea ROBOR e urmată, la câteva luni (6-9 luni), și de creșterea IRCC, deci o astfel de trecere oferă, de fapt, un câștig de timp. Pe de altă parte, în condițiile în care ROBOR ar putea intra pe un trend descendent, clientul ar putea rămâne cu IRCC ridicat până când scăderea va atinge, câteva luni mai târziu, și acest indice, explică reprezentanții BCR.

Merita sa faci trecerea de la ROBOR la IRCC?
Dacă esti în căutarea celui mai bun cost pentru un credit, trecerea de la ROBOR la IRCC poate fi o opțiune în anumite circumstanțe. Însă, decizia de a face această trecere ar trebui luată în urma unei analize atente a costurilor și avantajelor fiecărei opțiuni.
Un avantaj al trecerii de la ROBOR la IRCC poate fi o rata a dobânzii mai mică, în cazul în care IRCC este mai scăzut decât ROBOR. Acest lucru poate reduce costul total al creditului pe termen lung.
Dezavantajul principal al trecerii de la ROBOR la IRCC poate fi că IRCC poate fi mai puțin stabil decât ROBOR și poate fluctua mai mult în funcție de condițiile economice. De asemenea, trecerea la IRCC poate implica costuri suplimentare, cum ar fi comisioane sau taxe de schimbare a ratei.
În general, este important să analizezi cu atenție costurile și avantajele fiecărei opțiuni și să consulti un specialist în domeniul financiar pentru a te asigura că alegi opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale financiare pe termen lung.