Organizarea Bugetului Familial. Economisirea si gestionarea cheltuielilor.

Ultimii ani au adus provocari pentru bugetul familiei datorita schimbarilor neprevazute al cheltuielilor atat pentru alimente cat si pentru utilitati. Indiferent de bugetul lunar al familiei, noi recomandam organizarea lui si pentru asta va oferim cateva strategii si sfaturi. Dar mai intai hai sa precizam cateva lucruri:

Ce este bugetul familiei?
Prin bugetul familiei intelegem totalitatea veniturilor intrate la nivel de luna in familie si aduse de catre membrii acesteia care de obicei locuiesc impreuna.

Ce venituri poate avea o familie?
In general veniturile sunt provenite din salarii insa, pot fi si din dividende, dobanzi, incasari din diverse activitati PFA etc.In exemplul nostru vom pune in prim plan o familie sot, sotie si 2 copii minori de 5 si 10 ani. Presupunem un salariu net al sotului de 3000 lei si al sotiei de 2000 lei. Deci familia are un venit de 5000 lei lunar la care adaugam 1000 lei lunar din vazarea ca intreprindere familiara al legumelor crescute in solarul din curtea casei atat vara cat si iarna. Familia a ales sa atribuie 20% din venit pentru cheltuielile casei, 30% pentru mancare, 20% pentru scolarizarea copiilor, 20% pentru alte cheltuieli si 10% pentru economisire: Deci avem asa:
- 20% cheltuieli casa, adica 1200 LEI
- 30% pentru mancare, adica 1800 LEI
- 20% scolarizare copii, adica 1200 LEI
- 20% alte cheltuieli, adica 1200 LEI
- 10% economisire, adica 600 LEI

In acest fel, familia din exemplu va introduce lunar acesti bani in plicuri separate astfel cheltuielile mai mari iarna vor fi acoperite de economiile facute vara, diferenta ramanand in plicul/contul cheltuieli casa. De asemenea si economiile facute pe timp de vara datorita solarului de legume vor acoperi cheltuielile in plus pe care familia le are iarna cand va trebui sa cumpere mai multe legume. Dupa 1 an de zile avem in contul de economii fix 7200 lei.

Ce facem cu economiile?
Noi recomandam ca orice familie sa aiba la indemana 6-12 salarii de unde se poate auto-credita la nevoie, oricand, fara costuri. Daca familia are probleme temporare (de ex un nefericit accident care duce la scaderea veniturilor) poate folosi bani din contul economisire astfel nu va fi nevoita sa apeleze la institutii de creditare.In acest caz, familia are un venit net lunar de 6000 lei de unde deducem ca 6 salarii inseamna 36000 LEI. Daca economiile vor fi 7200 LEI/an, familia are nevoie de 5 ani pentru a ajunge la 6 salarii. Fie ca sunt pastrati in LEI sau in alta valuta, aceasta suma este recomandata sa fie pastrata ca lichiditate sa fie la indemana oricand familia are nevoie de ei.

Dar ce facem cand economiile depasesc aceste sume?
Daca economiile sunt pastrate la acelasi nivel si nu sunt utilizate, dupa 20 de ani familia cumuleaza in contul de economii 144000 LEI, adica aproape 29.000 EURO. Daca scadem cei 36000 LEI (~ 7200 E) bani care trebuie pastrati lichiditate, observam 21600E bani in plus care pot fi investiti pe termen lung. Pentru achizitia unui imobil familia are nevoie de un credit Bancar insa, ar fi suficienti pentru achizitia unui teren cat mai aproape de oras. Exista si alte metode de investitie cum ar fi achizitia unor lingouri de aur de cateva grame (1-100 deobicei). Sa presupunem ca familia alege investitia in teren deoarece are si afacerea de familie cu solarul.In continuarea simularii, familia achizitioneaza 1200 metri patrati formati din 2 parcele a cate 600 metri patrati cu 21600 EURO, adica 18E/metru patrat ca ivestitie si utilizare pentru extinderea solarului. Pe langa profitul din cultivarea terenului, valoarea terenului se poate dubla peste 10 ani.

In concluzie, indiferent de venitul familiei, el trebuie organizat si la nevoie ajustate cheltuielile care nu sunt neaparat necesare sau diminuate unde este posibil. Plicul de acasa pentru economii sau contul din Banca pentru asa ceva poate fi un ajutor in cazul in care apar probleme neprevazute. Economiile pot fi folosite pentru a credita nevoile temporare rapid, fara dobanda si fara repercursiuni in cazul in care returnarea banilor nu mai este posibila.